Bästa husfixen att göra under sommaren

Sommaren är snart här, i södra Sverige är det redan sommarväder på sina håll. För villaägare är det en perfekt tid att fixa en del saker med huset som blir bara besvärligare att göra under höst och vinter. 

Fönsterbyte

Att byta fönster har flera fördelar. Man sparar in energi när man sätter in nya, tätare fönster. Det finns till och med specialglas som släpper in mindre solljus och som är lite mer ljudisolerande. Fönsterbytet höjer också värdet på huset med tiotusentals kronor. Det är en väl värd investering och perfekt för sommaren. Eftersom man kommer att lyfta bort de gamla kommer varmluften i huset att försvinna ut under dagen, man vill inte att minusgrader letar sig in i huset.

Storstädningen

Dags att ta itu med röran i hemmet och kasta allt som inte används eller som är trasigt. Riv ut förråden och kasta ut sakerna på gräsmattan. Ta en dag i solen och sortera igenom det som ni gömt i garderober och bokhyllor i flera år. Man har betydligt mer skärp i hemmet än man tror. Saker som fortfarande är hela och rena kan skänkas bort till second hand-butiker eller Röda Korset. Vissa kan till och med hämta stora möbler och hela bohag så man själv slipper hyra släp eller skåpbilar.

Bygga altan eller soldäck

Att kunna njuta av solen fullt ut, görs bäst från en altan eller ett soldäck. Det tar inte mer än en helg att bygga om man är lite händig och har en bra bruksanvisning att följa. Man kan få bra med tips och inspiration genom att titta på videos när folk bygger sina egna altaner. Så länge man anmäler bygget till byggnadsnämnden, behöver man i flera fall inte ens bygglov för att bygga en uteplats.

Måla ute

När man ska måla något utomhus, lämpar sig sommaren allra bäst. Allra helst ska det inte vara gassande sol, men inte heller bör det regna. En för het vägg gör att färgen torkar för fort och du hinner kanske inte stryka ut den ordentligt. Regn kan i sin tur späda på färgen så att det helt enkelt regnar bort eller inte går in i materialet ordentligt.

En vägg som tidigare har varit målad, kan behöva skrapas för att avlägsna färgflagor. Väggen kan också behöva tvättas ordentligt, för att få bort eventuellt mögel och smuts. Ibland kan också rötangripet virke behöva bytas ut och alla rena träytor, bör grundas först.

Vill du byta färg på ditt hus, måste du först kontrollera vad som gäller på din ort. Många bostadsområden kräver nämligen ett bygglov för att du ska kunna få måla om. Skulle det vara så att någon granne klagar eller myndigheterna inte tycker ditt färgval är korrekt, kan du bli tvungen att måla om huset igen till föregående färg.

Kommentarer är stängda.