Bastu direkt i hemmet

Att bada bastu är något vi har gjort i flera århundraden och medan det inte är för alla finns det många idag som verkligen skulle vara intresserad av att fixa en bastu i hemmet. Men vad bör man veta innan man tar steget?

Först och främst måste man ju bestämma var bastun ska vara. Detta betyder ofta att man måste bygga om ett rum eller kanske till och med bygga ut. Något som många gjorde tidigare var att bygga om ett rum nere i källaren. Det finns även färdiga bastu man kan köpa och mer eller mindre ställa in någonstans.

Dessa monteringsfärdiga basturum har blivit väldigt populära men kommer ju även med en del begränsningar. Den största är så klart att man inte får möjligheten att inreda den själv. Men sedan kan det vara en stor uppgift att bygga en bastu själv då man inte bara behöver vara lite händig utan förstå sig på ventilation. Planerar man på att göra om ett helt rum till en bastu är det dock mer logiskt att faktiskt bygga den från grunden.

Då gäller det att man gör allt väldigt noga redan från planeringsstadiet och ser till att satsa på högkvalitativa produkter. Eftersom det finns stor risk för fuktskador när man håller på med något som en bastu är det verkligen inte rekommenderat att försöka ta genvägar i byggnationen eller köpa undermåliga varor. Gör man det rätt från början kanske det kostar lite mer, men man löper mycket mindre risk för problem i framtiden.

Men bara för att man bestämt sig för att bygga en bastu har man inte gjort valet av vilken typ av bastu. Det finns flera olika alternativ men den vanligaste är nog våtbastun, som trots namnet inte räknas som ett våtrum och är därmed enklare att bygga. Ångbastu kommer från ursprungligen från Orienten och räknas som ett våtrum. Torrbastu skiljer sig något då den behöver ett speciellt aggregat. Kombibastu är en bastu som kan fungera som mer än bara en typ av bastu och kan typen kan ändras vid behov. Sist har vi IR-bastu (infraröd bastu) där luften inte blir varm på samma sätt och kan uppskattas även av de som kanske normalt sett inte gillar klimatet inne i en vanlig bastu.