Byta kakel i köket

Kökskaklet är en väldigt viktig del av köksinredningen. Inte bara är det något vi väljer ut för att passa ihop med köksbänken och skåpluckorna. Det ska ju även vara något vi finner estetiskt tilltalande. När man börjar bli less på kökskaklet är det nog dags att byta ut det. Men det krävs ju också lite jobb att få detta gjort.

Börja alltid med att leta upp ett nytt kakel. Titta efter något som ser ut som det skulle passa in och är i rätt storlek. Ju större yta man kaklar desto större kakelplattor kan man också använda. Kakel kommer idag i många olika storlekar, för att inte tala om färger och stilar. Vitt kakel är så klart en klassiker, men det finns även många andra färger som kan fungera i köket.

Att riva det gamla kaklet och sätta upp nytt är något även personer utan tidigare erfarenhet kan klara av. Så länge man följer en bra guide och följer den till punkt och pricka ska det inte vara ett stort problem. Men är man osäker kan man självfallet alltid anlita något att göra jobbet.

Rivningen är det första som nu ska tacklas. Många gånger kan man göra detta med en hammare och en platt mejsel. Var dock noga med att använda skyddsglasögon. Kakelflisor som flyger iväg när man hamrar kan ibland vara ordentligt vass. En del plattor kan dock sitta väldigt hårt och då kan man behöva ett mer rejält verktyg, som en slagborr. Väggen måste sedan jämnas ut för att förbereda för uppsättningen.

Nu är det äntligen dags att sätta upp det nya kaklet. Och detta är något man ska vara väldigt noga med. Är det första gången man sätter kakel är det klokt att använda sig av en utförlig guide och inte göra något förhastad.

Kommentarer är stängda.