Ett extrarum i trädgården

Det har blivit mer och mer trendigt att göra allehanda ut- och tillbyggnader till huset och på tomten på senare år. En av dessa är uterum och fokusen för denna artikel. Här tittar vi på vad man får göra, hur man går till väga och lite andra tips.

Den tekniska termen för detta är ett attefallshus och det är en av de få sakerna man faktiskt kan bygga utan bygglov. Men man är då begränsad till ett byggnation på max 25 kvadratmeter för ett fristående attefallshus eller 15 kvadratmeter för ett vägganslutet.

Om attefallshuset uppförs närmare än 4,5 meter till tomtgränsen kommer man även behöva grannens eller grannarnas medgivande. Skulle de neka kan man låta byggnadsnämnden avgöra genom att ansöka om bygglov.

Som vanligt är det ju alltid bäst att kontrollera med kommunen man bor i om de lokala reglerna som även kan gälla.

Det är väldigt vanligt att glasa in uterum för att få rikligt med sol därmed en härlig plats att sitta på under vår och sommarmånaderna. Om man vill kan man även få inglasningen isolerad så den kan användas fler månader på året.

Är man händig av sig och inte rädd för att tackla ett större projekt är byggnaden av ett uterum något man kan ta sig an själv. Det kommer naturligtvis ta tid att få allt gjort om man gör det helt själv, men med lite tur kan man kanske ta hjälp av familj och vänner om man inte vill betala någon för att göra jobbet.

En vanlig anledning till att bygga ett uterum är för att förlänga sommaren något, vilket ju då samtidigt förkortar hösten. På grund av detta är våren ett väldigt bra tid på året att påbörja ett sådan här projekt.

Kommentarer är stängda.