Köpa en ny lägenhet – vad du borde tänka på

Du kanske byter stad, har blivit sambos, fått barn eller bara behöver några fler kvadrat för dina inredningsdrömmar. Det har alltså blivit dags att ge sig ut på bostadsrättsmarknaden och där finns det flera fallgropar att undvik.

Sälja först och köpa sen? Eller köpa först och sälja sen?

Frågan är hur du ska göra med ditt nuvarande hem? Ska du sälja din lägenhet och sedan hålla tummarna att du hittar en ny bostad innan du behöver flytta ut, eller ska du köpa en ny bostadsrätt först och hoppas att du får din såld så du slipper stå med två stora lån? Förut var det vanligt att man köpte först och sedan sålde av sitt nuvarande hem. Idag är det tvärtom tack vare en sval bostadsmarknad med höga priser och amorteringskrav. Det säkraste du kan göra är att sälja din nuvarande bostad och ordna med ett temporärt boende tills du har hittat din drömlägenhet. Antingen att du hyr in dig hos vänner eller föräldrar, eller hyr en lägenhet.

Finn tre fel

Bostadsrätter kan ha riskkonstruktioner, precis som villor. Med bostadsrätter påverkas du inte bara av din egen lägenhet utan av hela byggnaden, grannar och allt. Det är alltid viktigt att du besiktar en bostadsrätt innan du köper och att du ber besiktningsmannen kolla extra noga på en bostadsrätts svaga punkter:

Badrummet – ett badrum är alltid en riskkonstruktion och bygger man dem inte korrekt kan det ge stora skador på lägenheten och påverka dina grannar. Det är det vanligaste dolda felet i en bostadsrätt. Be om all dokumentation som finns kring badrummet och att besiktningsmannen undersöker golvfall och golvbrunn.

Ventilation – bristfällig ventilation eller att föreningen missat att göra en OVK (obligatorisk ventilationskontroll) betyder att du ska dra åt dig öronen. Om föreningen inte kan ge några svar när och hur det ska lösas, kan du tvingas bo i en lägenhet med sämre luftkvalité.

Planlösning – allt fler vill ha en öppen planlösning men det finns inte i äldre byggnaden. Många väljer att bygga om, riva väggar och öppna upp mellan vardagsrum och kök. Men det krävs tillåtelse av föreningen för att bygga om planlösningen samt att du inte får riva bärande väggar utan konstruktionsritningar och bygglov. Om lägenheten verkar ombyggd ska du be att få se bevis för att ombyggnationen har utförs fackmannamässigt.

Kommentarer är stängda.