Ljusglimtar i mörkret

Nu när vi kliver in i årets mörkaste period så blir det allt viktigare att se över sina olika ljuskällor i hemmet. Det finns liksom inget utrymme för mer mörker än nödvändigt i vardagen och den enda anledningen till att inte lysa upp hemmets olika rum rejält är enbart om man vill skapa en speciellt mysstämning under en kortare tidsperiod.

Ja, det är helt enkelt dumt att slarva med belysningen under höst och vinter av helt naturliga skäl. Mörkret påverkar oss människor mer än vi tror, något som gör att väldigt många människor tyvärr kan bli nedstämda under denna tid på året, för att sedan blomma upp igen på vårkanten. Av denna anledning, men inte enbart, så finns det därför ett stort värde i att se över sin belysning därhemma. Det man bör göra är att kontrollera så att möjligheten finns att lysa upp de olika rummen med ett varmt och behagligt ljus, i nog stor utsträckning. Under vintern behöver vi starkare lampor för att se vad vi gör. Du kan byta till starkare LED-lampor i taket i de rum där du vill ha starkare ljus: kök, hall, badrum och stora garderober till exempel. Tänd några ljus när du kommer hem från jobbet, riktiga ljus har en positiv inverkan på oss och just under vintermånaderna är vi hungriga efter naturligt ljus. Du kan också köpa adapter till lösa lampinstallationer så du kan sätta dem på en timer. Ställa in så att lamporna tänds en stund innan du kommer hem och släcks ned vid läggdags. Du behöver inte lyfta ett finger och kan fokusera på att ta det lugnt och varva ned.

Detta betyder dock inte att man inte kan släcka ljus i hemmet då och då, vid väl valda tillfällen, för att på så vis skapa ännu mer stämning. Vi tänker framförallt på situationer där man istället vill tända några levande ljus vid jul, eller tända en effektfull brasa. Den bästa lösningen är dock lampor man kan dimra, som genom detta gör det väldigt enkelt att hitta det perfekta stämningsljuset för alla situationer, samtidigt som man enkelt kan belysa rummet med full kraft när man så önskar. Observera dock att gamla elledningar kan vara krångliga när du vill sätta in en dimmerbar lampa. Om du märker att lampan går sönder tidigt eller om strömmen går, kan det vara så att du behöver byta ut kabeln för att ha möjligheten att dimra lamporna.

För att låta dig inspireras av de nya trenderna så rekommenderar vi ett besök på a-ljus.se, där du kan få full koll på vilken typ av belysning som gäller nu i höstmörkret men även under vinter och jul. Ibland är det helt enkelt lättast att låta någon med stor erfarenhet inom något område hjälpa en med vissa inredningspunkter, då det ofta ger ett lysande resultat (ursäkta ordvitsen!)

Kommentarer är stängda.