Shabby chic

En inredningsstil som baserar sig på den vita grundfärgen i olika nyanser, på golv väggar och tak liksom inredningen. Ytterligare accentfärg kan plockas in i detaljer men endast enstaka färger.

Den romantiska och lantliga inredningsstilen växte fram under 80-talet. Karakteristiska drag förutom den vita färgen är nötta vita möbler där underliggande färg kommer fram. Gärna gamla antika möbler eller nya i gamma stil, som målats vita och sandpapprats fram till en nött look.

Inredning i gammal stil som fruktlådor, burar, hinkar av zink och andra äldre husgeråd med patina är helt rätt för stilen. Föremål av järn, kan med fördel vara rostiga och ska inte vara blankpolerade. Du kan hitta ny tillverkade föremål med patina men att köpa genuina gamla föremål på loppis ger den äkta känslan.

De textilier som används i ett shabby chic hem ska vara i spets, linne, bomull eller säckväv. Här kan man plocka in de romantiska och lugna färgerna men inte i för stor utsträckning. Pasteller och blommotiv där det vita och naturgrå är dominanta passar stilen jätte bra.

Sirliga detaljer och ornamentprydda krokar tillhör stilen, en känsla av att befinna sig i helt fel tidsepok och du har spikat stilen klockrent. Änglar som pryder burkar och som hängande dekor för väggen, liksom vingar som kan placeras på önskad plats, är detaljer som dominerar stilen.