Skapa vackra effekter med belysning

Belysningen i ett rum har en väldigt viktig roll att spela i vilken känsla vi får när vi kommer in i det. Och medan en hel del av belysningen kan vara rent praktisk och hjälpa oss att utföra uppgifter som att städa, läsa eller laga mat, kan belysningen även ha rent dekorativa eller effektfulla funktioner.

Punktbelysa olika objekt i rummet

Punktbelysning är ett väldigt vackert sätt att framhäva både det ena och det andra i inredningen. Och precis som namnet indikerar är det att skina ljus på en viss punkt i rummet. För detta krävs riktade ljuskällor som kan fokusera ljuset åt ett och samma håll. Ett vanligt alternativ är så kallad tavelbelysning som sätt upp ovanför tavlor eller liknande väggdekorationer. Men det är också effektivt att använda spotlights i taket. Den vanliga typen det vill säga, inte infällda spotlights.

Dold belysning med LED-strips

LED-strips är också något du kan hitta på väldigt mycket med runtom olika rum i hemmet. De kan exempelvis skapa häftig bakgrundsbelysning genom att fästas bakom saker du placerat nära väggen. Eller montera upp en liten smal hylla ganska högt upp på väggen och sätt fast LED-strips ovanpå den för att få en sorts ljushylla. Du kan säkert hitta på många andra platser hemma där du kan skapa andra liknande effekter. Och väljer du dessutom en variant där du kan förändra ljusets färg får du ju ännu mer potential.

Välj fler ljuskällor med dimmer

Dimmerfunktioner ger en lampa mer flexibilitet och gör att du enkelt kan använda den för att skapa mer stämning i ett rum. Av denna anledning bör du alltid tänka på effekten du får inte bara från styrkan på själva lampan, utan även hur det förändrar ljuset i rummet om lampan även går att dimma. Taklampan kan speciellt sätta stämningen i hela rummet om den har denna funktion, men även golv- och bordslampor med dimmer kan ge väldigt snygga effekter.

Kommentarer är stängda.