Välj rätt säng till sovrummet

När det kommer till sovrummet finns det inget som är så viktigt som sängen. Rent inredningsmässigt har den ju en central plats men med tanke på att vi spenderar omkring en tredjedel av vårt liv sovande är sängen också väldigt viktig för vårt välbefinnande. Att hitta rätt säng kan dock vara något av en utmaning.

sovposition och vikt

Majoriteten människor sover helst i en viss position: på rygg, sidan eller mage. Den som vet med sig sova mest på rygg eller på sidan behöver en lite mjukare modell för att skuldror och rumpan ska sjunka ned och ge både avlastning och stöd för ryggen. Den som istället sover på mage vill inte sjunka ned lika mycket då det kan ge besvär i nacke och svank.

Vikten blir också en betydande faktor. Generellt sett brukar man säga att ju mer man väger desto fastare säng uppskattar man. Medan det är svårt att säga precis vad denna gräns går är det många som brukar säga att personer under 80 kg nog trivs bättre på en säng med medium fasthet och de över kommer finna en fastare säng mer bekväm. Samtidigt har längden också betydelse och det är enklast att testa sig fram i en butik där man kan provligga sängarna.

Sängstorlek

Storleken är nästa aspekt att tänka på. Självklart är man begränsad till det utrymme man har i sovrummet, men praktiskt taget alla standardsängar brukar fungera i de flesta sovrum. Hur många som sover i sängen blir ju första frågan. Är man ensam i den kan en vanlig ramsäng fylla de flesta behov. Är man dock två i sängen kan det vara smart att titta på en kontinentalsäng som har dubbla lager madrasser och därmed bättre följsamhet.

Vad gäller längd är det rekommenderat att man skaffar en säng som är minst 20 cm längre än den längsta personen som sover i den. Detta för att ge en 10 cm ovanför huvudet och lika mycket nedanför fötterna. På så sätt ligger man inte på kanten där madrassen inte hjälper till lika mycket.

Kommentarer är stängda.